Vanaf 1 september 2012 trekt het dansgezelschap LeineRoebana in bij het Chassé Theater in Breda. Daarmee verbindt LeineRoebana zich voor vier jaar als huisgezelschap aan de schouwburg waaraan het de afgelopen periode was verbonden als artist in residence.

Volgens programmeur Bregje Maatman levert samenwerking met LeineRoebana veel op voor het Chassé Theater. LeineRoebana past bij het profiel van het Chassé Theater en draagt tegelijkertijd ook bij aan diezelfde identiteit. Door de volle programmering ontstond de behoefte aan een artistiek hart, een constante factor die bijdraagt aan onze identiteit.

Brechtje Maatman: ‘Het in huis halen van Leine Roebana brengt een extra waarde met zich mee doordat de medewerkers zich voor langere tijd aan een voorstelling kunnen verbinden. Niet alleen leren we daarvan, het geeft extra kleur aan ons theater.’

Het Chassé onderkent bij LeineRoebana elementen die het als prioriteit bestempelt bij zijn programmering. ‘Het theater heeft een focus op moderne en internationale dans, twee aspecten die LeineRoebana ook in zich verenigt. Daarbij staat het Chassé Theater ook artistiek gezien achter het gezelschap en zien we een verwantschap in smaak en stijl. Bovendien herbergt Breda weinig professionele gezelschappen en zoals elke stad een voetbalclub heeft, heeft elke stad ook een dansgezelschap nodig’.

LeineRoebana wil samen met het Chassé een impuls geven aan het makersklimaat door workshops te geven, veel zichtbaar te zijn en zodoende kleur te geven aan de stad. De gemeente Breda ondersteunt LeineRoebana per project en er wordt gezamenlijk door het theater en het gezelschap een aanvraag ingediend. Momenteel ligt er ook een aanvraag van LeineRoebana bij de provincie Noord-Brabant, maar pas in oktober zal duidelijk worden of deze subsidieaanvraag wordt toegekend. Bij deze aanvraag speelt ook de wens van Brabantstad om Culturele Hoofdstad 2017 te worden.

LeineRoebana verhuist niet naar het zuiden, kantoor en studio blijven in Amsterdam. Er is nagedacht over een volledige verhuizing, maar met het oog op internationale samenwerkingen werd dit niet praktisch bevonden.

Ten slotte voelt het Chassé zich na de succesvolle samenwerking totnogtoe mede verantwoordelijk voor de toekomst van het gezelschap. Chassé heeft LeineRoebana van de kleine zaal naar de grote zaal gebracht en ziet een taak om het in deze moeilijke tijden verder te helpen.