Jo Elsendoorn, oud perschef en programmeur van het Holland Festival, is op 99-jarige leeftijd overleden. Elsendoorn veranderde de Nederlandse muziekwereld, waarvoor hij in 1995 werd gehuldigd.

In 1951 werd Jo Elsendoorn aangesteld als perschef van het Holland Festival. In de beginjaren van het festival bracht Elsendoorn, samen met festivaldirecteur Peter Diamand, grote internationale namen uit de muziekwereld onder de aandacht, onder wie bijvoorbeeld dirigenten als Leonard Bernstein en Herbert von Karajan en operasterren als Maria Callas en Elisabeth Schwarzkopf.

Zeventien jaar later werd Elsendoorn programmeur voor het Holland Festival, met de focus op muziek. Negen jaar verzorgde hij het muziekprogramma waarbij hij onder anderen de, nu wereldberoemde, Italiaanse componist Luigi Nono op het programma zette, wiens werk tijdens het afgelopen Holland Festival door Pierre Audi centraal werd gesteld. Ook was hij opdrachtgever van componisten als Krzysztof Penderecki en John Tavener.

Elsendoorns aandacht ging niet alleen uit naar internationale musici. Nederlandse componisten zoals Louis Andriessen, Willem Breuker en Otto Ketting werden ook door hem ondersteund.

Jo Elsendoorn overleed op 29 augustus jl. in zijn woonplaats Amsterdam.

Foto: Maria Austria