De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht heeft een nieuw lectoraat ingesteld: Performatieve Maakprocessen. Het werkt nauw samen met het Media and Performance Laboratory van de HKU en bedient onderzoeksvragen van HKU-afdelingen Theater, Muziek & Technologie en het Utrechts Conservatorium.

Het lectoraat zal onderzoek doen naar de omgang met meerdere media en (virtuele) realiteiten en naar hoe men productief en creatief kan samenwerken met technologie, publiek en collega-makers. Ook ontwikkelt het lectoraat manieren om het onderzoek direct ten goede te laten komen aan de kunstpraktijk, het kunstvakonderwijs en aan niet-artistieke domeinen.

Toneelschrijver en theaterwetenschapper Nirav Christophe is de lector van Performatieve Maakprocessen. Deze functie vervulde hij al eerder bij het lectoraat Theatrale Maakprocessen, dat in augustus 2014 afliep. Voor Christophe is het onderzoek naar het creatieve proces van de hybride kunstenaar tevens een onderzoek naar de identiteit van die kunstenaar: ‘Wat voor maakproces heeft de hybride kunstenaar, en natuurlijk ook: hoe moet je hem dan opleiden?’

De HKU legt met kunst en kunstbeoefening als basis nieuwe verbindingen met de maatschappij en ontwikkelt innovatieve toepassingen voor maatschappelijke uitdagingen. Behalve verschillende lectoraten heeft de hogeschool ook vier expertisecentra die onderwijs en onderzoek in de verschillende disciplines, zoals beeldende kunst, media en theater, verbinden.

Foto lancering lectoraat Performatieve Maakprocessen: Polle Willemsen