Laurien Saraber wordt per 1 februari de nieuwe directeur-bestuurder van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK). Saraber is sinds 2015 in dienst van het fonds. Na het vertrek van Annabelle Birnie begin deze maand, was ze al interim-directeur-bestuurder. 

‘Met Laurien Saraber kiest het AFK voor een gedreven directeur met een uitgebreide kennis van de kunstsector en goede reputatie op gebied van cultuurbeleid’, laat voorzitter van de Raad van Toezicht Erik van Ginkel weten.

Saraber (Amsterdam, 1969) deed onderzoek en gaf (gast)colleges bij diverse kunstvakopleidingen en universiteiten. Als zelfstandige werkte zij voor podia, gezelschappen en fondsen vanuit haar eigen onderzoeks- en adviespraktijk. Tot aan haar overstap naar het AFK was ze Hoofd Beleid & Ontwikkeling bij het Fonds Podiumkunsten.

In 2015 werd Saraber kwartiermaker meerjarige subsidies bij het fonds. In 2016 werd ze adjunct-directeur en leidde ze het subsidiebureau van het AFK. Saraber is tevens lid van de Adviescommissie Kunsten van het Vlaamse departement cultuur, jeugd en media.

Voormalig directeur Annabelle Birnie gaat leidinggeven aan De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam.  

Foto: Eva Plevier