De VSCD Mimejury heeft uit de afgelopen zomerprogrammering een extra genomineerde voor de VSCD Mime/Performance Prijs gekozen: De voorstelling met misschien wel de langste opkomst ooit van Elias De Bruyne en Theater Artemis.

In De voorstelling met misschien wel de langste opkomst ooit, die De Bruyne maakte in samenwerking met Theater Artemis, Over het IJ, Oerol en Plan B, wordt de titel helemaal ingelost. De Bruyne weet volgens de zeskoppige jury ‘alle heersende theaterconventies naar zijn hand te zetten en het landschap in al zijn eenzaamheid een nieuwe poëtische betekenis te geven’.

De nominatie van De Bruyne komt na een eerdere reeks nominaties. Naast een tweede nominatie voor Theater Artemis, met de voorstelling Anders is een hele normale Zweedse voornaam, zijn ook collectief Urland, met De Gabber Opera, Jahop Ahlbom Company met Unseen, Turning People/Feikes Huis met Kadrage en Miet Warlop met After All Springville dit jaar genomineerd.

De Mimeprijs wordt elk jaar tijdens het ‘Gala van het Nederlands Theater’ uitgereikt aan de groep of persoon die naar het inzicht van de jury in het afgelopen theaterseizoen de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de mime en performance. Dit jaar vindt de uitreiking plaats op 11 september, tijdens het Gala van het Nederlands Theater in het Internationaal Theater Amsterdam. Vorig jaar werd de VSCD Mime/Performance Prijs uitgereikt aan Nicole Beutler, voor de voorstelling 8: Metamorphosis.

Foto: Moon Saris