Theaterkrant gaat kritieken van nieuwe toneel- en theaterteksten publiceren. Morgen staan de eerste stukken online, na lancering op de toneeltekstmiddag van het Nederlands Theater Festival.

Literaire reflectie op theaterteksten is zeldzaam in Vlaanderen en Nederland, terwijl jaarlijks bijna vijfhonderd nieuwe theaterteksten worden geschreven in professioneel verband.

Een diverse groep critici werkt nu aan besprekingen van een selectie theaterteksten, samengesteld door een redactie bestaande uit Simon van den Berg, Tom Helmer, Elke Huybrechts, Joris van der Meer, Ditte Pelgrom en Jasmijn van Wijnen.

In samenwerking met het Vlaamse theatertijdschrift Etcetera publiceren we vanaf 11 september ongeveer wekelijks een kritiek op Theaterkrant.nl. Stichting De Versterking en het Vlaams Fonds voor de Letteren steunen dit initiatief.

Bij wijze van lancering verschijnen morgen meteen alle besprekingen van de teksten die op het Nederlandse en Vlaamse Theaterfestival gespeeld worden. Zo bespreekt dramaturge Hannah Roelofs de tekst Daar gaan we weer – white male privilege, die Annelies Verbeke schreef voor acteergroep Wunderbaum. Erwin Jans schrijft over The Nation van Eric de Vroedt.

Door ook aandacht te hebben voor internationale theaterteksten, wil de redactie zowel de Nederlandstalige teksten in een grotere context plaatsen, als ook de aandacht voor het theater in andere (ook niet-Europese) landen vergroten. Een bespreking van *Harry Potter and the cursed Child* (Tony Award-winnaar 2018) komt binnenkort online.

Over waarom we hiermee begonnen zijn en hoe we te werk willen gaan, vertellen we morgen meer tijdens een voorprogramma bij De Middag van de Toneeltekst, om 12.00 uur in het ITA. Je kunt dan ook reageren en vragen opwerpen als we onder leiding van Hans Smit praten over de vraag of toneel een literair genre is. Simon van den Berg, Marijke Schermer en Sophie Kassies zitten in het panel.

Eerst zijn morgenmiddag natuurlijk de schrijvers zelf aan het woord. Elly Scheele presenteert haar toneelstuk Of Ja, dat zij schreef met behulp van het TheaterTekstTalentStipendium 2018. En de winnaar van het TheaterTekstTalentStipendium 2019 wordt bekend gemaakt.

Foto: Anna van Kooij