In 2022 start Lana Willems als nieuwe directeur van Kultuurfaktorij Monty. Volgend jaar schrijft ze alvast het nieuwe beleidsplan voor het Antwerpse kunstencentrum, waarmee de artistieke koers van de komende jaren wordt bepaald.

Na meer dan 35 jaar zullen huidig directeur Denis Van Laeken en productieleider Ann Schoeters de Monty in december 2021 verlaten. Pieter Slangen, sinds twee jaar werkzaam bij Monty als zakelijk medewerker, wordt vanaf augustus 2021 de nieuwe zakelijk leider.

Lana Willems (1986) studeerde Kunstwetenschappen en werkte als productieverantwoordelijke voor onder andere Het Theaterfestival en het Bronksfestival. Het afgelopen decennium maakte Willems bij het Kaaitheater deel uit van het artistieke team als programmamaker en projectcoördinator.

Na een lange, getrapte selectieprocedure besloot de Raad van Bestuur om haar het volle vertrouwen te geven. ‘Willems’ artistieke plan blijft zich concentreren op de speerpunten van Monty, toont maatschappelijk engagement en aandacht voor diversiteit. Met haar frisse en realistische aanpak, zal Lana Willems de Monty in goede banen weten te leiden. Als Raad van Bestuur hebben we resoluut gekozen voor verjonging.’

Lana Willems: ‘Alles wat niet automatisch aan de norm voldoet en aandacht, zorg en tijd nodig heeft, staat al jaren onder druk. Ook binnen de kunsten. Met Monty is het dat wat ik de kunstenaars wil geven: aandacht voor hun noden en vragen, zorg voor de condities waarin er gewerkt wordt en tijd om een voorstelling te laten rijpen, in een repetitiezaal en met een publiek. Met engagement voor de samenleving, de kunsten en de kunstenaars wil ik hier, samen met de Monty-ploeg, mijn schouders onder zetten.’