Choreograaf Jirí Kylián is verkozen tot geassocieerd internationaal lid van de Franse Académie des Beaux-Arts. Het in 1816 door Lodewijk  XVIII opgerichte genootschap maakt met vier andere academies, waaronder het beroemde Académie française, deel uit van het Institut de France. Met de komst van Kylián richt de Académie ook een choreografiesectie op.

Jirí Kylián (Praag, 1947) was van 1976 tot 2009 artistiek leider en daarna vaste choreograaf van het Nederlands Danstheater (NDT) in Den Haag. Hij is in zijn carrière diverse malen onderscheiden. Zo ontving hij in 2000 de Laurence Olivier Award voor zijn uitvoering van Symphony of Psalms en in 2017 het ereburgerschap van Den Haag. In 2006 is een nieuwe prijs naar hem vernoemd, die hij ook als eerste ontving. De Jirí Kylián-ring wordt elke twee jaar doorgegeven aan inspirators of vernieuwers binnen de danswereld.

Académie des Beaux-Arts is een adviesorgaan van de Franse overheid, dat kunstenaars ondersteunt en stimuleert door concoursen, prijzen, verblijven van kunstenaars en de toekenning van subsidies aan artistieke projecten en evenementen, zowel in Frankrijk als daarbuiten.

Andere internationale leden van de Académie, die onder andere de jury vormt voor de Franse Prix de Rome, zijn bijvoorbeeld filmregisseurs Woody Allen en Andrezj Wajda en dirigent Seiji Ozawa. Eerdere ‘dansleden’ van de Académie des Beaux-Arts waren choreograaf Maurice Béjart en mimespeler Marcel Marceau.

Foto: Serge Ligtenberg