Een kwart van de podia gaat morgen open voor (ongetest) publiek. Dat blijkt een peiling die De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) op 1 juni hield onder haar 141 leden. 

Vanaf mogen, 5 juni, mogen theaters weer open voor publiek. Zonder toegangstest mogen (kleinere) podia 50 personen per zaal ontvangen. Bij grote zalen met meer dan 1000 zitplaatsen zijn 250 ongeteste personen toegestaan. Met een toegangstest mogen zalen net zoveel gasten ontvangen als er passen op 1,5 meter afstand.

Slechts een kwart van de VSCD-podia gaat morgen meteen open. Onder meer Peter Pannenkoek, Esther Scheldwacht, de theatertroep, Igone de Jongh en AYA staan op het toneel.

In totaal gaat 78 procent van de VSCD-theaters en concertzalen gedurende de maand juni weer open, waarvan een groot deel dus pas in de dagen na 5 juni. In de zomer opent 4 procent van de podia voor het eerst voor publiek. Een zevende (13 procent) blijft dicht tot het nieuwe theater- en concertseizoen begint in september.

Opvallend druk wordt het volgend weekend. Zaterdag 12 juni gaan nu al zeker tien nieuwe voorstellingen live in première.

Foto: Later was alles beter van Peter Pannekoek, Hans Peter van Velthoven