Het Mediafonds en het Nederlands Letterenfonds blazen het radiodrama nieuw leven in. Vanaf 6 maart zijn er wekelijks zes nieuwe hoorspelen te beluisteren tijdens het HoorspelHalfuur op NPO Radio 1. Fluiten in het donker is een gezamenlijk project van het Mediafonds, het Nederlands Letterenfonds en de omroepen VPRO, NTR en AVROTROS. Zij gaven zes literaire auteurs de opdracht om ieder een hoorspel voor de publieke omroep te schrijven.

Te horen zijn onder anderen acteurs Sylvia Hoeks en Maarten Heijmans in het radiodrama Probeer om te keren, geschreven door Christiaan Weijts en geregisseerd door Stef Visjager. De andere schrijvers zijn Esther Gerritsen, Ilja Leonard Pfeijffer, Wanda Reisel, Maartje Wortel en Kaweh Modiri. Ook acteurs Marcel Hensema, Nadja Hüpscher, Ariane Schluter, René van ’t Hof, Jaap Spijkers en Raymond Thiry hebben hun stemmen verleend aan verschillende hoorspelen.

De reeks kwam mede tot stand in het kader van de lancering van Woord.nl in maart 2014. Woord.nl is een online platform voor verhalende radio van de publieke omroep. Het platform biedt behalve drama ook plaats aan reportages, documentaires, poëzie en live story telling. De hoorspelen van Fluiten in het donker blijven hier na de uitzending beschikbaar.

Met Fluiten in het donker hopen de betrokken partijen een kwaliteitsimpuls aan het Nederlands radiodrama te geven. Het publiek voor radiodrama lijkt klein, maar is relatief groot vergeleken met andere literaire uitingen. Naar het HoorspelHalfuur luisteren wekelijks zo’n honderdvijftigduizend mensen.

Oud-directeur van het Mediafonds Hans Maarten van den Brink: ‘Audiodrama is in Nederland nooit helemaal serieus genomen als literair genre, anders dan in de ons omringende landen. Denk aan Peter Handke, Samuel Beckett en Dylan Thomas, die oorspronkelijk werk voor radio schreven. Het stimuleren van het genre is niet alleen van belang voor de luisteraar, maar sluit ook aan bij een noodzakelijke heroriëntatie van literaire auteurs op hun beroepspraktijk en manieren om het publiek te bereiken.’

Het Mediafonds heeft een tweede hoorspelproject op de agenda staan genaamd Hoe Mohammed verdween uit Ulst. Hier werken twaalf literaire schrijvers aan mee, onder wie Margriet de Moor en Thomas Verbogt.

In de nacht van 6 op 7 maart wordt het eerste hoorspel uitgezonden: Verhaal voor het slapen gaan van Esther Gerritsen in regie van Marlies Cordia.

Foto: Regisseur Vibeke von Saher in gesprek over Een soort van middeleeuwen van Ilja Leonard Pfeijffer. Op de achtergrond acteurs René van ’t Hof en Raymond Thiry in de opnamestudio.