‘Na jaren van sanering en inkrimping is het tijd voor een fundamentele herwaardering van de kunstensector.’ Dat is de boodschap van een nieuwe petitie die de kunstensector gisterenavond lanceerde op een Solidariteitsavond in Internationaal Theater Amsterdam. De initiatiefnemers vragen de Minister om meer te investeren in de kunsten en ‘Fair Pay voor iedereen en actieve handhaving daarvan’.

‘Het is tijd om in te zien dat een welvarend land zijn kunstensector steunt in plaats van kleinhoudt’, schrijft initiatiefnemer Aanvang!. Er is een begrotingsoverschot en er wordt veel geïnvesteerd, maar de kunstensector blijft volgens hen achter. ‘Daardoor gaan niet alleen banen verloren maar worden ook de tolerante cultuur, de innovatieve identiteit en de internationale aantrekkingskracht van Nederland op het spel gezet’.

KUNST MAAKT NEDERLAND. NEDERLAND MAAKT KUNST, is de slogan van de nieuwe petitie. De initiatiefnemers wijzen de Minister er op dat volgens het CPB 11 miljoen Nederlanders een vorm van kunst beoefenen en dat deze inspiratie halen uit de professionele kunsten en op hun beurt de beroepssector inspireren. ‘Het welzijn van de kunstensector is dus niet alleen van belang voor de sector zelf, maar van invloed op het welzijn van heel Nederland.’ Ze schrijven eveneens dat ‘kunstenaars het vermogen hebben om mensen te verbinden, de maatschappij te bevragen en vooruit te helpen’. Kunst maakt volgens de petitie ‘een land tot wat het is’.

Initiatiefnemer Aanvang! is een platform dat sinds eind vorig jaar bijeenkomsten organiseert om ontmoetingen en gesprek binnen de podiumkunsten te faciliteren. Gisterenavond organiseerden ze een Solidariteitsavond vanwege de aangekondigde forse bezuiniging op het Fonds Podiumkunsten.

De petitie was vanochtend door ruim 2000 mensen ondertekend.