Kort nieuws van week 14: een overzicht van het theaternieuws dat de Theaterkrant deze week nog niet plaatste, maar dat zeker het vermelden waard is. 

Horváths toneeldebuut gevonden
Het toneeldebuut Niemand (1924) van de Duitse auteur Ödön von Horváth (1901-1938) is teruggevonden. Het onbekende stuk was zoekgeraakt in een privécollectie en dook eind maart 2015 op toen het op een veiling in het Berlijnse Kempinski Bristol Hotel voor elfduizend euro van eigenaar wisselde. Nu is het stuk in bezit van het archief van Wenen. Niemand is in een expressionistische stijl geschreven en geïnspireerd door Bertolt Brecht. Het stuk is nog niet openbaar gemaakt wegens eventuele auteursrechten. Wel is bekend dat het stuk zich afspeelt in een wereld van hoeren en drankzuchtigen met een kreupele man als hoofdpersoon.

Cast musical De tweeling bekend
Rosa da Silva en Hanna van Vliet spelen de hoofdrollen in de nieuwe Nederlandse musical De tweeling van Stage Entertainment, het bedrijf van Joop van den Ende. Ook William Spaaij en Kees Boot spelen mee in de voorstelling. De muziek wordt geschreven door Ilse DeLange en JB Meijers. Daniel Lohues werkt mee aan de liedteksten. Het scenario is geschreven door Kees Prins en Frank Ketelaar en Ruut Weissman tekent voor de regie. Het stuk is gebaseerd op het gelijknamige boek van Tessa de Loo uit 1993 en is vanaf oktober te zien in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

Opnieuw drie jaar Tjitske Reidinga in DeLaMar Theater
Na drie zomerproducties (Het geheugen van water 2012, Een ideale vrouw 2013, Bedscènes 2014) met in totaal ruim 125 duizend bezoekers hebben actrice Tjitske Reidinga en DeLaMar Producties de samenwerking verlengd. Reidinga en DeLaMar Producties hebben besloten de komende drie jaar samen tenminste een toneelproductie per jaar te maken, exclusief voor het DeLaMar Theater.

Acteurs Piaf, de musical bekendgemaakt
Els de Schepper vertolkt de hoofdrol in Piaf, de musical van Music Hall en Stage Entertainment. Ook Gene Thomas, Sébastien De Smet en Jasmine Jaspers zijn aan de cast toegevoegd. Piaf, de musical vertelt het levensverhaal van Edith Gassion, geboren in 1915 als dochter van een Italiaans-Berberse cafézangeres en een Franse acrobaat. Ze werd ontdekt toen ze twintig was en trad voor het eerst op in het Parijse Cirque Médrano.

Egbert-Jan Weeber is Edward Snowden
Egbert-Jan Weeber speelt klokkenluider Edward Snowden in de nieuwe theaterthriller Snowden van theaterauteur Allard Blom. Myrthe Burger speelt onder anderen documentairemaakster Laura Poitras. Snowden is een productie van het nieuwe theatergezelschap F.C. De Volle Bak. De regie is in handen van Dick van den Heuvel. 

Kremlin ontslaat theaterdirecteur
De Russische onderminister van Cultuur heeft theaterdirecteur Boris Mesdritsj ontslagen, omdat hij weigerde omstreden scènes aan te passen in een enscenering van de opera Tannhäuser van Wagner door de jonge regisseur Timofej Koeljabin. In zijn interpretatie van de klassieke opera wordt Jezus in een scène omringd door naakte vrouwen. Aanvankelijk kreeg het stuk lovende recensies, maar vanwege protestacties vanuit de Russisch-Orthodoxe Kerk kwam het stuk in opspraak. Mediamagnaat en theaterdirecteur Vladimir Kechman, die ook in zijn eigen televisieprogramma de voorstelling afkeurde, neemt het directeurschap van Mesdritsj over.

Foto Egbert-Jan Weeber als Edward Snowden: F.C. De Volle Bak