Onder meer acteur Hans Kesting, dansschooloprichter Lucia Marthas, zangeres Claron McFadden en artistiek leider Karolina Spaić hebben vandaag een koninklijke onderscheiding ontvangen. De 59-jarige Kesting is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, de orde voor mensen met ‘bijzondere verdiensten van zeer exceptionele aard voor de samenleving’. 

Hans Kesting speelde als vast lid van het ensemble van ITA (voorheen Toneelgroep Amsterdam) vele memorabele rollen bij het gezelschap, zoals in Kings of WarMacbeth, De Welwillenden en Oedipus. Daarnaast is hij vaak te zien in films (o.a. Karakter, Minoes) en op televisie (Klokhuis). Hij ontving eerder al de Albert van Dalsumring en tweemaal de Louis d’Or.

Veelgevraagd en gerenommeerd zangeres Claron McFadden is vandaag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, de orde voor personen die zich voor de samenleving bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt. In 1985 maakte de van geboorte Amerikaanse haar operadebuut in Nederland tijdens het Holland Festival. Sindsdien heeft zij hier een grote reputatie verworven als concertzangeres met zowel traditioneel als modern repertoire.

Ook Karolina Spaić is vanaf vandaag Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Sinds 1991 is ze artistiek directeur van het huidige ZID Theater. Met een grote, vaste groep vrijwilligers, die ze buurtacteurs noemt, heeft ze in de multiculturele Kolenkitbuurt in Amsterdam West een theater opgericht dat al 18 jaar bestaat en een begrip is in de buurt. Zij verbindt in haar werk kunst, cultuur en de samenleving.

Lucia Marthas is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau voor haar buitengewone bijdrage aan de ontwikkeling van de dans in Nederland, en dan met name op het terrein van de dansensembles. Zij had altijd speciale aandacht voor kansarme jongeren en kinderen en bood hen de mogelijkheid om een carrière in de kunsten op te bouwen. De door haar in 1983 opgerichte balletschool in Amsterdam is uitgegroeid tot het gerenommeerde Lucia Marthas Institute for Performing Arts (LMIPA). De studenten zijn zeer gewild bij dansensembles in binnen- en buitenland.

Tijdens de lintjesregen van vandaag kregen ruim 3.000 mensen te horen dat ze Koninklijk zijn onderscheiden. De meeste mensen die een lintje krijgen worden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor hun lokale inzet voor de samenleving. Doet iemand dat op regionaal of landelijk niveau, dan kan iemand tot Ridder of Officier worden benoemd. De gedecoreerden hebben in de meeste gevallen telefonisch te horen gekregen dat ze zijn onderscheiden. Wanneer de coronacrisis achter de rug is, moet er een landelijk evenement komen waarbij alle gedecoreerden alsnog het lintje opgespeld krijgen.

Foto: Hans Kesting in Kings of War van Toneelgroep Amsterdam / ITA