Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben gisteren de eerste voorstellingsavond bezocht van het heropende Theater aan het Spui van Het Nationale Theater in Den Haag. Theaters in Nederland kunnen vanaf 1 juni hun deuren weer openen voor maximaal dertig bezoekers, na een sluiting van elf weken vanwege de coronapandemie.

Het Koninklijk Paar zag twee voorstellingen uit de nieuwe reeks ‘Het Nationale Theater speelt altijd’, die speciaal is ontwikkeld voor de heropening met inachtneming van de geldende maatregelen voor theaters. Romana Vrede speelde met Liefdesverklaring een ode aan het publiek. Rick Paul van Mulligen vertolkte U bent mijn moeder, een tekst van Joop Admiraal uit 1981 op basis van gesprekken die hij met zijn dementerende moeder in het verzorgingshuis voerde.

Na afloop nam het paar met de andere theaterbezoekers deel aan een kort nagesprek met de acteurs en regisseurs. Het publiek werd gevraagd naar hun ervaring met deze eerste theateravond en de Koning sprak zijn steun en waardering uit voor iedereen werkzaam in de theatersector.

Na afloop sprak het Koninklijk Paar ook met de beide acteurs, regisseurs Noël Fischer en Eric de Vroedt en directeur van Het Nationale Theater Cees Debets over de artistieke en financiële gevolgen van de coronapandemie voor de theatersector, hoe zij omgaan met de geldende maatregelen en hoe zij vooruitkijken naar de toekomst.

In lijn met de algemene richtlijnen om vooral lokaal uit te gaan, bezocht het Koninklijk Paar een voorstelling in eigen stad.