Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft het stipendium voor jonge theaterauteurs – TheaterTekstTalent 2017 – toegekend aan Koen Caris. De toneelschrijver ontvangt een bedrag van €12.500 voor het schrijven van een nieuwe theatertekst en €22.500 voor uitvoering ervan. De jury ziet in Caris ‘een krachtige en kritische toneelschrijver vol ambitie die al op hoog niveau kan reflecteren op zijn eigen werk’. De prijswinnaar werd bekendgemaakt tijdens de uitreiking van het TheaterTekstTalent 2016 aan Maaike Bergstra op De Dag van de Toneeltekst.

Koen Caris (Utrecht, 1988) volgde de opleiding Writing for Performance aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht, waar hij in 2011 met lof afstudeerde. Zijn werk won prijzen op het Café Theater Festival en het Amsterdam Fringe Festival, en werd genomineerd voor onder andere de IT’s Playwriting Award, de Zilveren Reissmicrofoon en de Prix Europa. Hij schreef hoorspelen en toneelstukken voor onder meer Bellevue Lunchtheater, De VPRO, BNN en Over het IJ Festival.

Het door Caris te ontwikkelen stuk MIJN zal gaan over de intrinsieke neiging van de mens om de wereld in twee kampen te verdelen: in Wij VS Zij. In een geïsoleerd en arm mijnwerkersdorpje valt op een dag de loterij, waarna de helft van de inwoners in één klap stinkend rijk is. Vanaf dat moment raakt het dorp steeds verder verdeeld in twee kampen, met steeds grotere gevolgen. De jury vindt de synopsis ‘fantasievol, aansprekend en scherp. Caris heeft een interessante setting gecreëerd waarmee hij een goed midden weet te vinden tussen abstractie en concretisering. MIJN kan een intrigerende tekst opleveren over hebzucht tegenover saamhorigheid.’

Het stipendium TheaterTekstTalent wordt ter beschikking gesteld door een Fonds op Naam van het Prins Bernhard Cultuurfonds: Fonds De Versterking. De jury bestond dit jaar uit Joachim Fleury, Thibaud Delpeut, Dorine Cremers, Sophie Kassies en Anna van der Kruis.

Foto Maaike Bergstra en Koen Caris tijdens het Nederlands Theater Festival