Cabaretiers Kirsten van Teijn en Alex Ploeg zijn genomineerd voor de Neerlands Hoop, de prijs voor de meest veelbelovende theatermaker met het grootste toekomstperspectief. De VSCD-Cabaretjury heeft gisteren alle nominaties bekendgemaakt voor de cabaretprijzen over het afgelopen seizoen. Kanshebbers voor een van de drie Poelifinario’s voor het meest indrukwekkende programma binnen een bepaalde subcategorie zijn Richard Groenendijk, Alex Klaasen, Peter Pannekoek, Tim Fransen, André Manuel, Wim Helsen, Pieter Derks, Sanne Wallis de Vries, Joost Spijkers en Alex Roeka.

De cabaretprijzen worden op 10 oktober uitgereikt tijdens een cabaretgala in Diligentia in Den Haag. Fotograaf Corb!no (Maarten Corbijn) maakt portretten van de winnaars, die in de foyer van Diligentia komen te hangen.

Neerlands Hoop
Kirsten van Teijn en Alex Ploeg zijn genomineerd voor de Neerlands Hoop. Van Teijn werd geselecteerd voor (S)EXPERIMENT, wat de jury ‘een
opzwepende, moderne en urgente voorstelling’ noemt. ‘De fysiek sterke cabaretière is gegroeid in haar eigenheid en vond een plek voor al haar talenten.’ Alex Ploeg viel op met EGO, waarin hij zich opwerpt als woordvoerder van de onzekere man. Hij zet volgens de jury ‘een flinke stap vooruit met dit heerlijk gepolijste programma, waarin zuivere kwetsbaarheid en gênante verhalen hand in hand gaan’.

Entertainment
Voor de Poelifinario’s kiest de jury de meest indrukwekkende programma’s in drie subgenres: entertainment, engagement en kleinkunst. In de categorie  Entertainment zijn Richard Groenendijk en Alex Klaasen dit jaar de kanshebbers. Richard Groenendijk is volgens de jury ‘al jaren één van de beste entertainers van Nederland’. Zijn programma Voor iedereen zit ‘weer vol hilarische conferences, een stortvloed aan beledigingen en een paar zeer ontroerende liedjes’. Alex Klaasen viel op met zijn inmiddels derde ‘Alex Klaasen Revue’: Snowponies, dat de jury dit jaar ‘een feest voor oog, oor en hart’ vond. Vorig jaar won Klaasen met Showponies 2 een Poelifinario in de categorie Engagement.

Engagement
In die categorie Engagement nomineerde de jury dit jaar maar liefst zes cabaretiers. Peter Pannekoek maakt kans met zijn ‘erg knap oudejaarsdebuut’ Nieuw bloed, waarin hij ‘vingers op vele zere plekken legt en ondertussen niet vergeet om heel goede grappen te maken’. In de voorstelling De mens en ik van Tim Fransen bewonderde de jury dat de cabaretier ‘scherpe analyses over de mens afwisselt met hilarische verhalen op microniveau’. André Manuel durfde in Sneu ‘met zijn spannende vorm en spel tegen de brave tijdsgeest in te gaan’.

Wim Helsen schetste in Niet mijn apen, niet mijn circus volgens de jury ‘een even grappig als ontroerend beeld van de mens, die klem zit in zijn eigen wanen en niet doorheeft dat er ook andere paden zijn om te bewandelen’. De jury zag onder meer ‘een ingenieuze vertelconstructie, weldaad aan details en nét te volgen gekte’. Pieter Derks is genomineerd voor Uit het niets, ‘de meest alarmerende voorstelling van Derks tot nu toe. En misschien wel zijn beste’. Sanne Wallis de Vries ten slotte maakte indruk met Kom, ‘een spannende, activerende voorstelling die hopelijk aan het denken zet over al te starre meningen, maar vooral bijzonder vermakelijk blijkt’.

Kleinkunst
Joost Spijkers is in de categorie kleinkunst genomineerd voor zijn derde programma Hotel Spijkers, dat de jury omschrijft als ’totaaltheater, waarin teksten, animaties, muzikanten en een stampende performance van de frontman elkaar continu versterken’. Het lied ‘Welkom Thuis’ uit de voorstelling werd met de Annie M.G. Schmidtprijs al verkozen tot het beste Nederlandstalige theaterlied van het afgelopen jaar. Alex Roeka maakt dit jaar kans met Nieuwe dromen. Volgens de jury geeft Roeka’s doorleefde, maar krachtige stemgeluid extra diepte aan poëtische teksten over onder meer het genot en de pijn van grootse liefdes.

De Poelifinario en de Neerlands Hoop zijn in 2003 door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) in het leven geroepen. De jury van dit jaar bestaat uit voorzitter Nico Baars (directeur Cultuurbedrijf Tiel), Marijt Helmink (directeur Theater de Storm), Joris Kemps(directeur Theater Hof 88), Charlotte Louwers (directeur Theater De Bussel), Mike Peek (recensent het Parool), Victorine Plante (actrice) en Rob van Wijk (directeur Theater de Stoep).

Foto: (S)EXPERIMENT van Kirsten van Teijn, Casper Koster