Na Marjolijn van Heemstra heeft nu ook Sadettin Kirmiziyüz zich als maker aan het Ro Theater verbonden. Kirmiziyüz zal vanaf het najaar van 2014 jaarlijks een voorstelling maken waarbij hij zich laat inspireren door de stad Rotterdam.

Kirmiziyüz wil zich samen met de acteurs van het Ro Theater gaan verdiepen in de actualiteit van Rotterdam. Hij zal zich per seizoen een aantal maanden onderdompelen in de wereld van de Rotterdamse haven, het onderwijs, de politiek en de media. Voor de reeks laat hij zich bovendien inspireren door de Amerikaanse televisieserie The wire, waarin per seizoen een facet van de stad Baltimore wordt belicht.

Behalve aan het Ro Theater is Kirmiziyüz ook verbonden aan Frascati Producties. Daar maakt hij na een succesvolle reeks voorstellingen gebaseerd op zijn Turks-Nederlandse afkomst en familieleden een nieuwe theaterreeks: Hollandse Luchten, over de Nederlandse samenleving. In februari 2014 gaat Deel 1, Jeremia in première. De reeks wordt mede gefinancierd met het prijzengeld van de BNG Nieuwe Theatermakersprijs (45 duizend euro), dat Kirmiziyüz won voor zijn voorstelling Avondland.

Kirmiziyüz studeerde in 2007 af als acteur aan de Toneelacademie Maastricht en speelde onder andere bij Mightysociety, de Toneelmakerij, het Nationale Toneel en het NNT. Sinds 2010 is hij artistiek leider van Trouble Man, waarmee hij voorstellingen over politieke en maatschappelijke thema’s maakt.

Van Heemstra maakt in het najaar van 2014 de voorstelling Als ik de liefde niet heb bij het Ro Theater. Hierin brengt ze het verhaal van een Rotterdamse priester die seksueel is misbruikt over het voetlicht. Samen met de priester vertelt ze over zijn worsteling met het geloof en de kerk.