Khadija El Bennaoui (41) is de nieuwe artistiek leider van Kunstencentrum Vooruit in Gent. El Bennaoui volgt Barbara Raes op die de Vooruit eind 2014 verliet na een burn-out. El Bennaoui was eerder werkzaam als coördinator en consultant bij diverse internationale culturele organisaties waaronder Art Moves Africa en Young Arab Theatre Fund.

De Marokkaanse Khadija El Bennaoui studeerde Arabische Taal en Literatuur in Agadir – waar ze via studententoneel in aanraking kwam met theater – en Cultuurmanagement in Casablanca, en volgde daarna opleidingen cultuurbeleid- en praktijk en cultureel projectmanagement in Parijs en Brussel. De Vooruit koos voor El Bennaoui vanwege haar grote internationale netwerk en interculturele vaardigheden.

El Bennaoui over haar aanstelling: ‘Nadat ik meer dan vijftien jaar lang actie heb ondernomen om de werkomstandigheden van kunstenaars en cultuurwerkers in Afrika en de Arabische wereld te verbeteren, heb ik beslist om mij meer te verdiepen in artistieke werkprocessen en de manier waarop ze de uitdagingen van onze superdiverse samenleving reflecteren. In Vooruit zie ik daar veel mogelijkheden toe.’