‘We verzoeken u met klem om plaats te maken voor vijf dansgezelschappen in de basisinfrastructuur 2021-2024 en te voorzien in een uitbreiding van het daarvoor benodigde budget.’ Dat schrijven enkele kernspelers uit de danssector vandaag in een brief aan cultuurminister Van Engelshoven en alle cultuurwoordvoerders van de Tweede Kamer. Ze reageren daarmee op dreigend subsidieverlies voor Scapino Ballet Rotterdam. 

Vorige week donderdag adviseerde de Raad voor Cultuur om Scapino niet langer op te nemen in de culturele basisinfrasctrutuur (BIS), waardoor het vanaf 2021 zijn structurele, rechtstreekse rijkssubsidie dreigt te verliezen. De Raad oordeelde overwegend positief over het gezelschap, maar vond de huidige dans-BIS (Nationale Ballet, NDT, Introdans en Scapino) ‘weinig veelzijdig’ en adviseerde om de plek van Scapino door te geven aan Club Guy & Roni, ‘een vernieuwende, frisse stem in het danslandschap’. Van de Minister had de Raad de opdracht gekregen vier dansgezelschappen te selecteren.

Volgens de briefschrijvers zijn Scapino Ballet Rotterdam en Club Guy & Roni ‘complementair aan elkaar, niet inwisselbaar’. ‘Ze bedienen ieder een ander, aanvullend publiek waarbij beide gezelschappen bovendien de afgelopen periode hebben aangetoond, ieder met hun specifieke stijl en signatuur, een sterk groeiend publiek te bereiken.’

De briefschrijvers benadrukken meermaals toe te juichen ‘dat nieuwe generaties en frisse geluiden onderdeel worden van een pluriform dansbestel’. Club Guy & Roni vinden ze ‘onmiskenbaar een toevoeging’. ‘Ze brengt kleur en vernieuwing en weet op alternatieve podia, zoals festivals, dansclubs en popzalen maar ook reguliere podia, een heel nieuw, jong publiek voor dans te bereiken.’ Daarnaast willen de grote dansinstellingen het belang onderstrepen ‘van behoud van bewezen expertise gekoppeld aan een breed draagvlak onder publiek en sector waarbij bovendien de Nederlandse danshistorie gewaarborgd blijft, gekoesterd en uitgedragen wordt’.

Om plaats te maken voor beide gezelschappen in de BIS,  pleit de brief voor een verruiming van vier naar vijf plaatsen in de categorie Podiumkunsten Dans. ‘Hoe jammer is het dat in het advies door de raad de bijzondere kwaliteiten van Scapino Ballet Rotterdam en de unieke kwaliteiten van Club Guy & Roni nu tegen elkaar worden afgezet.’

Maandag startte Scapino op haar website al een petitie voor behoud van rijkssubsidie. Woensdag kregen ze steun van 65 theaters in een open brief in de Volkskrant.

De brief werd mede ondertekend door de directies van Het Nationale Ballet, Het Nederlands Danstheater, Introdans, Holland Dance Festival, Julidans en Festival Nederlandse Dansdagen.