Choreograaf Katja Heitmann heeft vanavond de ‘Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht’ 2016 gewonnen. De Maastrichtse wethouder Cultuur, Mieke Damsma, maakte de winnaar bekend tijdens het openingsprogramma van het festival in Theater aan het Vrijthof. Er is een geldbedrag van € 12.000 aan verbonden voor het maken van nieuw werk voor de Nederlandse Dansdagen 2017.

De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht is sinds 2007 een stimuleringsprijs voor talentvolle choreografen die al een aantal in het oog springende projecten hebben gerealiseerd in het professionele circuit, maar nog geen structurele subsidie ontvangen. Het dansveld draagt jaarlijks drie choreografen voor die worden uitgenodigd een plan voor nieuw werk te presenteren. De genomineerden van dit jaar waren Marina Mascarell, Jasper van Luijk en Katja Heitmann.

Heitmann presenteerde de choreografie Siri loves me, een grootschalig stadsritueel waarin een groep van vijftig jonge performers – emotieloos en  en vertraagd bewegend – het centrum van Maastricht opschudden.

In de jury van 2016 zetelden Wethouder Cultuur Maastricht Mieke Damsma, Han Joosen van Stichting Cultuur en Bedrijf Maastricht, Peggy van Sebillen van Zuiderlicht, Branko Popovic van Fashionclash, choreograaf Andrea Leine, Jan van Opstal van Toneelacademie Maastricht en Ronald Wintjens, directeur Nederlandse Dansdagen.

Eerdere winnaars van de prijs zijn onder anderen Joeri Dubbe, Alida Dors, Giulio D’Anna, Cecilia Moisio en Loïc Perela.

Foto: Renate Beense, DansBrabant