Karavaan opent haar eigen productiehuis Makershuis Alkmaar. Daarmee laat Karavaan een langgekoesterde wens in vervulling gaan. Samen met theatermakers, Vrienden van Karavaan, sponsors en collega-productiehuizen uit het land werd het Makershuis op 19 en 20 april geopend met een open repetitie van Collectief Blauwdruk.

Makershuis Alkmaar ‘biedt jonge makers een plek om te onderzoeken, repeteren en ontwikkelen. Een plek die tot dusver ontbrak in deze regio en die, zeker voor recent afgestudeerde makers, enorm hard nodig is’ stelt Laura Simonse, artistiek coördinator van het Makerhuis Alkmaar. Makers krijgen artistieke begeleiding op maat en het huis initieert jaarlijks verschillende workshops en ontmoetingen voor theatermakers, daarbij richt Makershuis Alkmaar zich zowel op makers die op locatie willen maken als op makers die de zalen in gaan. Karavaan beoogt op deze manier bij te dragen aan een bloeiend makersklimaat in de regio en het aantrekken van talenten.

Makershuis Alkmaar is gevestigd in de culturele broedplaats De Drukkerij in Alkmaar, ‘Theater de Drukkerij’, dat afgelopen jaar met hulp van vrijwilligers, een sponsoring van RAB Bouwcenter en ondersteuning van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland, heeft kunnen verbouwen. Met Theater de Drukkerij biedt het productiehuis tevens een podium. Alkmaar wordt daarmee in de nabije toekomst onderdeel van het landelijke kleine zalen circuit en biedt jonge makers daarmee een extra speelplek.

Foto: Emil de Jong