Er komt een garantiefonds voor grote evenementen en festivals. De daarvoor ingediende motie van Rob Jetten (D66) en Hugo Dijkhoff (VVD) werd gisteren door vrijwel alle partijen in de Tweede Kamer ondersteund.

Met een garantiefonds kunnen organisatoren beginnen met het ontwikkelen van plannen. Gaan hun evenementen uiteindelijk niet door vanwege coronamaatregelen, dan staat de overheid garant voor een deel van de kosten.

Het demissionaire kabinet stopt in ieder geval 300 miljoen euro in het fonds. Alleen evenementen die na 1 juli moeten plaatsvinden en minimaal drieduizend bezoekers trekken kunnen er aanspraak op maken.

Hoe de motie precies verder zal worden uitgevoerd, is nog niet bekend. In België gaat dat in de vorm van een voorschot. In Duitsland mag een onderneming het geld houden als een nieuwe lockdown roet in het eten gooit.

Een motie van Geert Wilders (PVV) voor een volledige vergoeding van de kosten van zelfstandigen die door de lockdown hun zaak moeten sluiten, werd gisteren verworpen. In deze motie werd ook opgeroepen om de partnertoets op te heffen.