De huidige coronamaatregelen voor theaters blijven in ieder geval nog een maand van kracht. Demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) kondigden op de coronapersconferentie van vanavond enkel versoepelingen aan voor fysiek onderwijs. Het demissionair kabinet streeft ernaar om na 20 september vrijwel overal meer toe te staan, en onder andere de 1,5 meter afstand en maximumcapaciteiten los te laten. Bij de meeste locaties, waaronder theaters, wordt dan een test- of vaccinatiebewijs verplicht vanaf 75 bezoekers.

Op dit moment mogen theaters met coronatoegangsbewijzen tweederde van de zaalcapaciteit vullen. Bezoekers hoeven dan al geen afstand te houden. Veel theaters kiezen er echter voor om huishoudens op 1,5 meter afstand van elkaar te placeren, waardoor ze geen test- of vaccinatiebewijs hoeven te vragen bij binnenkomst. Ze komen dan gemiddeld uit op 1/3 van de capaciteit.

Na 20 september hoopt het kabinet overal weer volledig volle zalen toe te kunnen staan zonder vaste plaatsen en afstandsregels. Opvallend is dat ze bij meer dan 75 bezoekers tijdelijk een coronatoegangsbewijs willen gaan verplichten. Theaters kunnen de bewijzen dan niet meer omzeilen met afstandsregels. Deze verplichting wil het kabinet overigens bijna overal gaan invoeren: in de horeca, bij evenementen, sportwedstrijden en kunst en cultuur, zowel binnen als buiten, met en zonder vaste zitplaatsen. Kerken en werkplekken mogen zonder testen meer mensen toelaten.

Een coronatoegangsbewijs krijg je wanneer je volledig bent gevaccineerd, hersteld bent van een coronabesmetting of een negatieve testuitslag hebt. Nu is die test nog gratis, maar het kabinet wil later om een eigen bijdrage gaan vragen. Het (huidig) streven van het kabinet is om het bewijs (voor gebruik in Nederland) per 1 november weer te laten vervallen.

Op 17 september neemt het kabinet een definitief besluit over de voorgestelde versoepelingen na 2o september.

Vrije Producenten
Naar aanleiding van de persconferentie van vanavond doet de Vereniging Vrije Theaterproducenten (VVTP) een dringende oproep aan het demissionair kabinet om de podia te wijzen op hun verantwoordelijkheden om hun gebouwen snel te openen op basis van de maximaal toegestane capaciteit, dus vanaf 1 september op basis van 2/3 zaalcapaciteit (en dus geen 1/3 met afstandregels) en eventueel vanaf 20 september met 100 procent zaalbezetting.

Er heerst volgens de belangenvereniging van niet-gesubsidieerde producenten een angstcultuur binnen de sector waardoor veel podia de kaartverkoop nog niet hebben gestart of slechts verkopen op basis van een 1,5 meter capaciteit. De onzekerheid blijft daardoor ontzettend groot volgens voorzitter Boris van der Ham. ‘De Vrije Theaterproducenten zijn ondernemers, ze zijn volledig afhankelijk van de kaartverkoop. De producties worden opgestart zonder garantiefonds, want dat geldt enkel voor de evenementen en festivals. Maar door de grote diversiteit binnen de theaters hebben ze geen enkele basis om te kunnen produceren. De kosten komen regelrecht voor rekening van de (niet-gesubsidieerde) theatermakers.’