Theatermaker en beeldend kunstenaar Julian Hetzel vertegenwoordigt Nederland tijdens de aankomende editie van de Praagse Quadriennale, het grootste internationale evenement op het gebied van scenografie en theaterarchitectuur. Zijn performatieve installatie Self, dat voortvloeit uit zijn project Schuldfabrik dat vorig jaar op het SPRING Performing Arts Festival te zien was, is uit zeventien inzendingen geselecteerd.

Het Platform-Scenography (P-S) deed een open oproep waarin scenografen, vormgevers, dramaturgen en kunstenaars werden uitgenodigd om het (on)vermogen om uit de eigen ‘bubbel’ te breken aan de orde te stellen. Er werd gezocht naar een ontwerp dat de interesse in ‘de ander’ of ‘het andere’ initieert, stimuleert, blokkeert of juist forceert.

De commissie prijst de wijze waarop Julian Hetzel de bezoeker dwingt tot stellingname ten opzichte van de vraag die zijn ruimte lijkt te stellen. ‘Deze vraag, of schuld kan worden omgezet in kapitaal, is er één die ontregelt en bedreigt. De confrontatie ontstaat in het hoofd van de klant in de winkel. Self is een emotioneel geladen en inhoudelijk rijk werk dat niet tot eenduidige conclusies leidt.’ Vier jaar geleden selecteerde het platform Hetzel ook voor de tentoonstelling – destijds als een van de tien Nederlandse vertegenwoordigers.

Hetzel produceert zijn werk vanuit zijn eigen stichting Ism & Heit. Sinds 2018 is hij als kunstenaar verbonden aan Kunstencentrum CAMPO in Gent. Zijn werk is te zien in heel Europa. In Nederland werd zijn werk onder meer getoond op SPRING Performing Arts Festival, Theater Frascati en Noorderzon Performing Arts Festival. In 2017 won Hetzel de VSCD Mimeprijs voor zijn voorstelling The Automated Sniper.

De aankomende editie van de vierjaarlijkse wereldtentoonstelling in Praag duurt van 6 tot en met 16 juni 2019.

Foto Self – Julian Hetzel: Wolf Silveri