De Nederlandse dichter- proza- en toneelschrijver Judith Herzberg (Amsterdam, 1934) ontvangt dit najaar de Prijs der Nederlandse Letteren 2018. Dat maakte minister Ingrid van Engelshoven namens het Comité van Ministers van de Taalunie bekend. De Prijs der Nederlandse Letteren wordt een keer in de drie jaar uitgereikt door de Taalunie en er is een geldbedrag van 40.000 euro aan verbonden.

De achtkoppige jury onder leiding van Marita Mathijsen-Verkooijen (emeritus hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde) vindt dat Herzbergs werk zich kan meten met dat van Nobelprijswinnaar Wisława Szymborska. ‘Herzbergs poëzie is hartverscheurend eenvoudig en juist daardoor complex. Haar precieze observaties uit het dagelijks leven leggen iets essentieels van het menselijk verkeer bloot’, aldus het juryrapport.

Over haar toneelstukken schrijft de jury: ‘Haar toneel was baanbrekend in de jaren tachtig. Leedvermaak heeft een onuitwisbare indruk gemaakt door de schijnbaar luchthartige manier waarop zij het zwijgen over oorlogservaringen verwoordt.’

Judith Herzberg debuteerde in 1963 met de dichtbundel Zeepost. Vanaf begin jaren zeventig volgden ook toneelstukken. Ze won hiervoor onder andere de Jan Campert-prijs voor Toneel (1980), de Prijs der Kritiek (1982) voor haar toneelstuk Leedvermaak en de Nederlands-Vlaamse Toneelschrijfprijs (1989) voor haar toneelstuk Kras. Ook won ze in 1997 de P.C. Hooftprijs voor haar gehele oeuvre.

De Prijs der Nederlandse Letteren is de meest prestigieuze literaire prijs in het Nederlandse taalgebied en onderscheidt auteurs van belangrijke, oorspronkelijk in het Nederlands geschreven letterkundige werken. De Taalunie kent de prijs om de drie jaar toe aan een auteur wiens oeuvre een belangrijke plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur. In november 2018 reikt koning Willem-Alexander de prijs uit aan Herzberg.