Het Nationale Ballet benoemt per 1 januari 2017 Juanjo Arques en Peter Leung tot Young Creative Associates. De jonge choreografen gaan daarmee een meerjarige verbintenis aan met Het Nationale Ballet, dat hen zowel artistiek als facilitair gaat ondersteunen.

De Spaanse Juanjo Arques legde zich na zijn eigen danscarrière – onder meer als tweede solist bij Het Nationale Ballet – in 2012 volledig toe op choreograferen. Hij ontving in 2014 een nominatie voor de prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht en in 2016 twee nominaties voor de Russische Golden Masks (voor beste choreografie en beste choreograaf).

De Britse Peter Leung beëindigde zijn danscarrière bij Het Nationale Ballet in 2016 en debuteerde er als choreograaf in 2009. Leung creëert met regelmaat werk voor festivals, televisie, film en musea en maakte popvideo’s voor Go Back to the Zoo en Armin van Buuren. In augustus van dit jaar choreografeerde hij het virtual reality ballet Night Fall voor Het Nationale Ballet. Leung is tevens een van de artistiek directeuren van het interdisciplinaire collectief House of Makers.

Talentontwikkelingsprogramma voor choreografisch talent
Met de benoeming van Arques en Leung start Het Nationale Ballet een nieuw initiatief voor de ontwikkeling van jong choreografisch talent. De ondersteuning van de Young Creative Associates bestaat uit het verstrekken van choreografieopdrachten, mentorschap en het ter beschikking stellen van de repetitiestudio’s en dansers van Het Nationale Ballet ten behoeve van het ontwikkelen van nieuw werk.

Naast het aanstellen van de Young Creative Associates, bestaat het talentontwikkelingsprogramma nog uit drie andere pijlers. In samenwerking met het Britse dansgezelschap Rambert wordt gestart met het Young Choreographer & Composer Exchange Project. Ook nieuw is de Choreographic Academy, een laboratorium waarin jonge choreografen drie weken lang onderzoek doen met de dansers van de Junior Company van Het Nationale Ballet. Voortgezet wordt de choreografieworkshop New Moves, waarin dansers uit het gezelschap de kans krijgen om nieuwe balletten te creëren en te presenteren voor publiek.

Foto: Juanjo Arques door Eva van der Weerd en Peter Leung door Bowie Verschuuren