Jos Thie zal zijn functie als artistiek leider bij De Utrechtse Spelen al op 1 april 2013 neerleggen, eerder dan in het herstelplan van het gezelschap werd aangekondigd. Thie krijgt geen vertrekregeling, in tegenstelling tot Jelle Snijder die bij zijn vertrek als zakelijk directeur 35.000 euro meekreeg. Dit maakte interim-directeur Roel Freeke gisteren bekend.

Thie trok zich in oktober terug als artistiek directeur maar zou tot 1 januari 2015 aanblijven als artistiek leider. Nadat De Utrechtse Spelen (DUS) het afgelopen jaar in grote financiële problemen kwam en een schuld van 2,1 miljoen euro opliep, stelde het gezelschap samen met de gemeente en provincie Utrecht een reddingsplan op. Een van de eisen uit dit herstelplan was het vertrek van de directie en de Raad van Toezicht. Snijder verliet DUS in oktober en ook de laatste leden van de Raad van Toezicht zijn deze maand afgetreden. Steven de Waal is vorige maand benoemd tot nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht.

Tot zijn vertrek in april 2013 zal Thie de directie van DUS blijven adviseren. Hij zal echter geen nieuwe voorstellingen meer regisseren bij het gezelschap. Thie zegt in de toekomst alleen nog als regisseur te willen werken, een functie als artistiek leider lijkt hem niet verstandig. ‘Dit wil ik niet nog eens meemaken.’