De Zweedse danser en choreograaf John Wannehag wint met zijn dansfilm Young angry men de Cinedans Student Award, een nieuwe prijs van dansfilmfestival Cinedans.

De winnende film werd gekozen uit een selectie van twaalf films. Over hun keuze voor Wannehag zegt de jury: ‘Met Young angry men heeft John Wannehag met beperkte middelen een mysterieuze film gecreëerd die dicht op de huid van de toeschouwer zit. De verhalende filmscènes en de rauwe en abstracte dans smelten in deze film op poëtische wijze samen. Door het indringende camerawerk wordt de kijker moeiteloos meegenomen in de intieme wereld van het hoofdpersonage.’

De jury selecteerde op de wijze waarop de makers dans en beweging als uitdrukkingsvorm hebben ingezet en hebben laten samensmelten met het medium film, de inzet van locatie en geluid en de originaliteit van het concept. De jury bestond uit Annelies Oosterloo (dramaturg en programmeur), Tim Terhorst (choreograaf) en Karel van Laere (performer en videokunstenaar).  

Young angry men wordt opgenomen in het internationale tourprogramma van Cinedans in 2015 en John Wannehag wint een door CANON beschikbaar gestelde Legria Mini X camcorder.

Het dansfilmfestival Cinedans – Dance on Screen is een internationaal festival waarbij het samengaan van de disciplines dans en film centraal staat. De focus ligt op choreografieën die speciaal voor camera zijn gemaakt en op filmadaptaties van bestaande dansvoorstellingen. Ook worden er documentaires vertoond over het leven en werk van danskunstenaars. Het festival vindt nog plaats tot 15 maart in het EYE filmmuseum in Amsterdam. 

Foto: Still uit Young angry men – John Wannehag