De Amerikaanse steracteur John Malkovich komt naar Nederland. In het Concertgebouw van Amsterdam (15 maart) en de Oosterpoort in Groningen (18 maart) speelt hij de muziektheatervoorstelling Just Call Me God – A Dictator’s Final Speech, die een week eerder in de onlangs geopende Elbphilharmonie in Hamburg in wereldpremière gaat.

 Just Call Me God, een theaterstuk van de Oostenrijkse auteur Michael Sturminger, vertelt het verhaal van de laatste negentig minuten in het leven van een afgezette dictator. In zijn allerlaatste speech trekt de tiran nog één keer van leer en maakt hij gebruik van zijn verworven goddelijke status en vermeende onsterfelijkheid.

Tegenspeler van Malkovich is actrice Sophie von Kessel. Daarnaast spelen de orgels van de concertzalen een prominente rol. Als goddelijk heerser dwingt Malkovich de organist (Martin Häselböck) zijn final speech muzikaal te ondersteunen. De dictator neemt het op tegen het machtige orgel, als ‘koning der instrumenten’ al zeer geliefd onder despoten als keizer Nero, tsaar Peter de Grote en Adolf Hitler.

Tekst en regie zijn van Michael Sturminger, met wie Malkovich ook samenwerkte voor de muziektheaterprojecten The infernal Comedy (2008) en The Giacomo Variations (2011).

John Malkovich debuteerde in 1984 op Broadway in Arthur Millers Death of a Salesman. In datzelfde jaar maakte hij zijn debuut als filmacteur in Places in the Heart, dat hem meteen een Oscarnominatie opleverde. Er volgden talloze filmsuccessen met rollen in The Killing Fields, Dangerous Liaisons, In the Line of Fire en Being John Malkovich.

Foto: Nadja Klier