Johan Reyniers wordt per 2014 hoofd van de afdeling dramaturgie van Toneelgroep Amsterdam. Dit betekent tevens zijn vertrek als hoofdredacteur bij Vlaams tijdschrift Etcetera. Peter Van Kraaij, die momenteel de leiding over de dramaturgieafdeling van Toneelgroep Amsterdam heeft, blijft bij het gezelschap werkzaam als productiedramaturg.

Reyniers (1968, België) was vanaf 1998 tien jaar lang artistiek directeur van het Brusselse Kaaitheater, waar hij makers introduceerde onder wie Boris Charmatz, Jérôme Bel, Emio Greco en Raimund Hoghe. Van 1993 tot 1998 was hij dramaturg en directeur van Klapstuk, een Leuvense organisatie voor hedendaagse dans. Sinds januari 2013 is hij voorzitter van de raad van bestuur van het internationaal literatuurhuis Passa Porta in Brussel.

Reyniers en Ivo van Hove, directeur van Toneelgroep Amsterdam, kennen elkaar al sinds 1997. In het Kaaitheater programmeerde en gecoproduceerde Reyniers veel van Van Hove’s werk. Reyniers: ‘Naar aanleiding van dertig jaar Etcetera had ik deze zomer met hem een lang en onvergetelijk gesprek over zijn hele theatercarrière. Ik kijk er erg naar uit om als hoofd dramaturgie in Amsterdam met hem en zijn mooie ensemble te kunnen werken.’

Foto: Arian Ingels