Joeri Vos (1981) vormt vanaf 2017 samen met oprichter Paul Koek (1954) de artistieke leiding van muziektheatergezelschap de Veenfabriek in Leiden. Vos is schrijver, regisseur en acteur en maakt op dit moment deel uit van het artistieke team van Toneelgroep Oostpool.

Vos studeerde in 2006 af aan ArtEZ in Arnhem en vormde daarna samen met Isil Vos en Noël S. Keulen het gezelschap TG 42, waar hij tot 2013 schreef, regisseerde en speelde. Hij is regelmatig te zien in stukken van Keesen&Co (o.a. Beton in 2015), waarvoor hij eveneens stukken schrijft. Bij de Toneelschuur in Haarlem regisseerde hij onder meer De lange nasleep van een korte mededeling in 2010.

Sinds 2013 maakt Vos deel uit van het vaste artistieke team van Toneelgroep Oostpool, waar hij in vier jaar tijd verschillende voorstellingen regisseerde en een regietraject van kleine- naar grotezaalproducties doorliep. Hij regisseerde er onder andere de muziektheatervoorstellingen Buzz Aldrin, waar ben je gebleven? op Oerol en onlangs nog Shakespeares Richard III.

Ook schreef en bewerkte hij diverse toneelteksten voor Oostpool, waaronder het satirische drieluik Goede bedoelingen over mensen uit verschillende milieus. Marcus Azzini regisseerde het eerste deel (De onrendabelen) en Eric de Vroedt het tweede (Fresh Young Gods). Deel drie wordt verwacht in seizoen 2016-2017 en door Vos zelf geregisseerd.

De Veenfabriek werd in 2003 opgericht door Paul Koek. Het gezelschap maakt toonaangevend muziektheater en fungeert als laboratorium voor muziek en theater. Dit jaar waren Tulpmania en Hoogwater voorheen Laagwater te zien. Het gezelschap werkt behalve in Leiden ook onder meer in Bochum, Groningen, Avignon en New York.

Foto: Sofie Knijff