Regisseur Jetse Batelaan is voor de vijfde keer in zijn carrière genomineerd voor de VSCD Mimeprijs, die hij al twee keer ook daadwerkelijk won. Ook Davy Pieters en Servaes Nelissen maken dit jaar kans. De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties en het Nederlands Theater Festival maken de winnaar van 2019 bekend op het jaarlijkse Gala van het Nederlands Theater op 15 september in Internationaal Theater Amsterdam.

Jetse Batelaan werd genomineerd voor (…..) Een voorstelling die schijt heeft aan zijn eigen vage titel (12+) bij zijn eigen Theater Artemis. De jury noemt het ‘een absurd en filosofisch meesterwerk dat alle theaterconventies tart’. ‘Jetse Batelaan rekt alle grenzen op en overschrijdt ze, zonder ook maar één seconde ongeloofwaardig te worden. Het is uniek en razend knap gemaakt theater dat invoelbaar maakt dat er eigenlijk niets te begrijpen valt. Of juist alles.’ Batelaan won de Mime Prijs al in 2005 en 2016 en ontving in 2014 en 2018 een nominatie.

Uit een minder voor de hand liggende hoek komt de nominatie voor poppenspeler Servaes Nelissen voor zijn solo Beefteefjes bij Feikes Huis, volgens de jury ‘een vrolijk makend drieluik over depressie, waarin Servaes op bijzonder invoelbare en persoonlijke wijze drie perspectieven schetst’. De Mimejury prijst de stap die Servaes gemaakt heeft met dit werk en was ‘bijzonder ontroerd door de persoonlijke thematiek die Servaes zonder ironie en met groot gevoel voor materiaal en verbeelding heeft getoond’.

Davy Pieters maakt kans voor haar regie How to build a Universe bij Theater Rotterdam. In de voorstelling laat Pieters volgens de jury zien ‘dat ze een geheel eigen oeuvre aan het ontwikkelen is waarin ze minutieus en intelligent onderzoekt wie de hedendaagse mens is in een door technologie en apocalyptische bedreigingen getekende wereld’. Dat doet ze met een uniek handschrift: ‘visueel en muzikaal ijzersterk, beïnvloed door zowel film, games, literatuur als wetenschap en documentair materiaal’.

De VSCD-Mimejury 2019 bestaat uit voorzitter Jasper Damsteegt (directeur, Schouwburg Kunstmin), Michèle Bouwmans (programmeur theater LUX), Marlies Heuer (actrice), Irene Pronk (directeur, Theater Het Kruispunt), Nicole van Vessum (directeur, Theaterfestival De Parade) en John de Weerd (programmeur Het Nationale Theater).

Foto: (…..) Een voorstelling die schijt heeft aan zijn eigen vage titel van Theater Artemis, Jörg Baumann