Jesse Mensah voegt zich komend seizoen bij het vaste acteursensemble van Internationaal Theater Amsterdam. Mensah was onder meer te zien in Weg met Eddy Bellegueule van Toneelschuur Producties, waarvoor hij samen met zijn drie tegenspelers is genomineerd voor de Louis d’Or.

‘Jesse Mensah heeft me totaal overrompeld in Weg met Eddy Bellegueule’, laat Ivo van Hove weten. ‘Hij is een echte persoonlijkheid op het toneel en speelt op het scherpst van de snede. Zijn overgave is totaal, maar tevens ingebed in vakkennis en met een bijzondere taalgevoeligheid. Jesses komst is een belangrijke verrijking voor het ITA-ensemble.’

Mensah begon op 9-jarige leeftijd aan de Nationale Ballet Academie Amsterdam en volgde daarna verschillende dansopleidingen. In 2012 maakte hij de switch naar toneel en in 2016 studeerde hij af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie.

Afgelopen seizoenen was hij onder meer te zien in de voorstellingen Ilias met zijn eigen collectief Konvooi bij Orkater Nieuwkomers, Weg met Eddy Bellegueule van Toneelschuur Producties/Eline Arbo, Zwart Water van het NNT eveneens in regie van Eline Arbo en Liefdesziek, regie Charli Chung bij Oostpool.

De acteur noemt de overstap naar ITA een droom die uitkomt. ‘Verschillende acteurs die bij ITA spelen, of hebben gespeeld, zijn voorbeelden voor mij en hebben er zo voor gezorgd dat ik ook acteur wilde worden. Ivo heeft, samen met zijn team en andere aan ITA verbonden regisseurs, letterlijk en figuurlijk de grenzen van het Nederlandse theater verlegd en is dat nog steeds aan het doen.’

Mensah debuteert bij ITA in de voorstelling Age of Rage in regie van Ivo van Hove. De première is gepland voor juni, in het kader van het Holland Festival.

Foto: Stijn Ghijsen