Interdisciplinair theatermaker Jelle Stiphout heeft de Hustinx Stimuleringsprijs 2019 ter waarde van 2.500 euro gewonnen. Dat werd gisterenavond bekendgemaakt tijdens de opening van Festival Winternights in Maastricht. De stimuleringsprijzen voor startende kunstenaars gingen dit jaar ook naar regisseur Luca Meisters voor haar film Nova en naar cellist Paul Stavradis voor de cd van zijn Mosa Trio.

Jelle Stiphout (1991) studeerde in 2018 af als regisseur aan de Toneelacademie Maastricht. Hij is artistiek leider en oprichter van het interdisciplinaire kunstenaarscollectief Het Verbond, dat zich focust op locatietheater. Stiphout won de stimuleringsprijs voor zijn plannen voor pop-up theater.

Uit alle inzendingen werden zes genomineerden gekozen. Behalve Stiphout, Meisters en Stavridis waren dat Wouter Gulikers, Rosa Vrij en Mees Walter. Naast het verkregen geldbedrag, worden de drie winnaars een jaar lang door Stichting Mastering Cultural Entrepreneurship Maastricht (MCEM) begeleid om hun project te realiseren.

De Hustinx Stimuleringsprijzen worden jaarlijks uitgereikt door de Stichting Edmond Hustinx en zijn bedoeld voor kunstenaars in alle disciplines. Voorwaarde is dat zij jonger zijn dan dertig jaar, wonend en werkend zijn in de regio Maastricht en de intentie hebben om het plan dat ze indienen ook daadwerkelijk uit te voeren.

Behalve de Hustinx Stimuleringsprijzen, die dit jaar voor de derde maal zijn uitgereikt, reikt de stichting jaarlijks ook de Henriette Hustinxprijs (ter waarde van 5.000 euro) uit aan drie studenten van de drie kunstfaculteiten van de Hogeschool Zuyd (theater, muziek en beeldende kunst). Die werd in september dit jaar in de categorie theater gewonnen door theatermaker Caro Derkx, alumnus van de Toneelacademie Maastricht.

Foto Jelle Stiphout: Lindsay Zwaan