Jean-Yves Esquerre is per 3 maart 2014 benoemd tot artistiek leider van de Nationale Balletacademie in Amsterdam. De directie van de Theaterschool van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, waar de Balletacademie onderdeel van uitmaakt, koos hem als opvolger van Christopher Powney.

Jean-Yves Esquerre (Frankrijk, 1957)  volgde een opleiding tot bij Monique Malo en kreeg zijn artistieke training aan de multidisciplinaire opleiding Mudra in Brussel. Tussen 1974 en 1986 danste hij bij toonaangevende gezelschappen waaronder Maurice Béjart’s Les Ballets du XXème Siècle, John Neumeiers Hamburg Ballet en Jiří Kyliáns Nederlands Dans Theater.

In 1986 werd hij balletmeester bij het Ballet du Louvre in Parijs en in 1987 artistiek directeur van Les Ballets de Monte-Carlo, waar hij tot 1992 bleef. Daarna reisde hij de wereld rond om les te geven en ontwikkelde hij een speciale oefentherapie voor blessurepreventie en post-chirugische revalidatie voor dansers.

Ook werkte Esquerre als gastdocent en balletmeester bij onder meer de English National Ballet School, het Béjart Ballet Lausanne, het Ballet de l’Opéra de Paris en het National Ballet of Canada. Van 2007 tot 2010 werkte hij onder andere als docent bij het San Francisco Ballet. Sinds 2010 is hij verantwoordelijk voor de artistieke evaluatie van l’École Supérieure de Ballet du Québeq, de National Ballet School of Canada en de School of Alberta Ballet.

De Nationale Balletacademie is als enige dansopleiding gelieerd aan Het Nationale Ballet. Gezamenlijk leiden ze talentvolle kinderen op tot topdansers, een veeleisende opleiding die al op tienjarige leeftijd begint. Om getalenteerde afstuderende en afgestudeerde jonge dansers een podium te bieden heeft de Nationale Balletacademie in samenwerking met Het Nationale Ballet De Junior Company opgericht.

Foto: Olivier Wecxsteen