Jasmina Ibrahimovic wordt de nieuwe directeur van het Rotterdams Wijktheater. Ze volg op 1 juni Heleen Hameete op, die zakelijk leider van PS Theater in Leiden wordt.

Ibrahimovic kwam op haar tiende van voormalig Joegoslavië naar Nederland, ze studeerde theaterwetenschap, wat ze combineerde met vakken op de toneelacademie en een post-opleiding theatermaken.

Sinds 2013 werkt Ibrahimovic als regisseur bij het Rotterdams Wijktheater, en sinds 2016 als gezelschapsdramaturg en programmeur van het International Community Arts Festival (ICAF). Daarnaast is ze gastdocent community arts aan verschillende kunstvakopleidingen en vervult ze nationale en internationale adviesfuncties op het gebied van kunst in de samenleving.

Het Rotterdams Wijktheater wil Ibrahimovic meer artistiek-inhoudelijk gaan aansturen en ze wil de banden met de Rotterdamse samenleving daarbij nog meer verstevigen. Tegelijkertijd blijft ze ook programmeur van het ICAF en zullen de internationale activiteiten van het festival en de lokale activiteiten van het wijktheater veel sterker met elkaar worden vervlochten. ‘Het ICAF krijgt daarmee een diepere lokale worteling’, laat ze weten, ‘en de lokale RWT activiteiten worden daarmee meer geïnspireerd en gevoed door internationale sociaal-artistieke projecten’.

Volgens Ibrahimovic plaatst het RWT kunst daar waar het hoort: in het hart van de samenleving. ‘En juist nu hebben we kunstenaars nodig op de frontlinies van onbegrip, die uit hun eigen bubbel stappen en de dialoog met ‘de ander’ opzoeken binnen hun proces én product.’

Foto: Cor Vos