Janneke Defesche start per 1 januari 2020 als zakelijk directeur bij Festival Cement. Zij volgt daarmee Andrea van Wingerden op die sinds 2013 samen met artistiek directeur Leonie Clement de directie vormde.

Na de Opleiding Productie Podiumkunsten aan de Amsterdamse Theaterschool, werkte Defesche (1993) op verschillende plekken in de culturele sector. Dat deed zij onder meer als zakelijk adviseur, productieleider en coördinator. Sinds 2017 is Janneke uitvoerend producent van het Makershuis Tilburg, de gezamenlijke PLAN-broedplaats van De Nieuwe Vorst, DansBrabant, Het Zuidelijk Toneel, Theaters Tilburg en Festival Circolo. Naast haar werk volgt ze de Master in Philosophy of Humanity and Culture aan Tilburg University.

Festival Cement presenteert de nieuwste generatie theatermakers, choreografen en schrijvers. Defesche laat weten het festival al jaren van dichtbij te volgen. ‘Elk jaar kijk ik weer uit naar de laatste weken van maart; het moment waarop ik Festival Cement in mag duiken samen met andere ambitieuze, jonge mensen. Afgelopen jaren ontdekte ik het festival als theaterstudent, productie- en zakelijk leider van makers, kijker, Metselaar, partner, genodigde, professional, programmeur en Broedplaatsbezoeker.’

Defesche wil straks de stem laten klinken van een nieuwe generatie makers en producenten, ‘een veelkleurige stem die onvermijdelijke nieuwe bewegingen aanwakkert binnen de sector en de enorme wereld daarbuiten’. Ze hoop ook ‘bij te dragen aan het transparante, eerlijke en gezonde makersklimaat dat daaromheen nodig is’.

Lees ook ons interview met Janneke Defesche over betere arbeidspraktijken. Eigen foto