Op 24 oktober presenteert Jan Zoet, directeur van de Amsterdamse Theaterschool, zijn visie op de legitimering van kunst en cultuur in de Nederlandse samenleving. Hij is te gast in het programma Mijn idee voor Nederland, een maandelijkse bijeenkomst van De Balie en de Volkskrant waarin een prominente filosoof, wetenschapper, kunstenaar of politicus zijn of haar idee voor de toekomst van Nederland kenbaar maakt.

De Bildungsidealen zijn volgens Zoet gelukt: kunst is toegankelijk, we leven in een kunstencultuur met een grote mate van kunstparticipatie, er is een vermenging van hoge en lage kunst en een democratisering van productiemiddelen. Toch brokkelt het draagvlak voor de publieke financiering van kunst gestaag af. De minister van cultuur vraagt de kunstensector argumenten te formuleren voor het ondersteunen van de sector. In Mijn idee voor Nederland presenteert Zoet een vernieuwende motivatie om investeringen in kunst en cultuur te legitimeren.

Ook meent Zoet dat we niet in staat zijn om een degelijk antwoord te formuleren op de grote veranderingen die plaatsvinden in de samenleving. Onhoudbare systemen op het gebied van economie, klimaat en grondstoffen vragen om oplossingen. Tijdens zijn presentatie zal hij uiteenzetten hoe investeringen in cultuur hier positief aan kunnen bijdragen. De lezing van Zoet wordt op 25 oktober op de opiniepagina’s van de Volkskrant  geplaatst.

Na afloop van de lezing gaat Zoet in gesprek met onder anderen Jasper van Dijk (Tweede Kamerlid SP, woordvoerder cultuur), Matthijs Rümke (artistiek directeur van Het Zuidelijk Toneel) en Jacques Monasch (Tweede Kamerlid, Wonen, Kunst en Cultuur). Onder anderen Lodewijk Asscher, Marianne Thieme, Theodore Dalrymple en Ad Verbrugge gingen Zoet voor.

Zoet is sinds 2013 directeur van de Amsterdamse Theaterschool. Van 1998 tot 2012 was hij directeur van de Rotterdamse Schouwburg. Ook is hij oprichter van Productiehuis Rotterdam en theaterfestival de Internationale Keuze van de Rotterdamse Schouwburg. Hij is actief in verschillende besturen, commissies en jury’s in de culturele sector, onder andere voor de VPRO, Stichting Opera/Operadagen Rotterdam, Toneelgroep Amsterdam, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Fonds Podiumkunsten.

Mijn idee voor Nederland
24 oktober 20:00 uur / De Balie, Amsterdam
Toegangskaarten zijn te koop op de site van De Balie.