De winnaars van de VSCD Toneelprijzen 2014 zijn bekendgemaakt tijdens het Gala van het Nederlands Theater op zondagavond 14 september in de Stadsschouwburg Amsterdam. Ondanks het kleine budget waarmee het gala georganiseerd moest worden zijn het Nederlands Theater Festival, de Stadsschouwburg en Act erin geslaagd een uitstekend geproduceerde avond te verzorgen, bijzonder veelzijdig gepresenteerd door acteur Rick Paul van Mulligen.

De aanwezigen konden tevens genieten van de personages van seizoenshit Achterkant van De Warme Winkel, die op hun kenmerkende schaamteloze wijze twee prijzen uitreikten.

De Louis d’Or, de prijs voor beste mannelijke hoofdrol, is toegekend aan Jacob Derwig voor zijn rol in Who’s afraid of Virginia Woolf bij Toneelschuur Producties en Toneelgroep Oostpool. Abke Haring won de Theo d’Or, de prijs voor beste vrouwelijke hoofdrol, voor haar rol in Hamlet vs Hamlet van Toneelhuis en Toneelgroep Amsterdam.

De Arlecchino voor beste mannelijke bijrol ging naar Martijn Nieuwerf voor zijn rol in Caligula van De Utrechtse Spelen, Toneelschuur Producties en De Coproducers. De Colombina voor beste vrouwelijke bijrol ging naar Kirsten Mulder voor haar rol in Who’s afraid of Virginia Woolf van Toneelschuur Producties en Toneelgroep Oostpool.

De Gouden Krekel voor meest indrukwekkende podiumprestatie werd toegekend aan Nastaran Razawi Khorasani voor haar rol in Cash van Maas theater en dans en de Gouden Krekel voor meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie aan De geschiedenis van de wereld (aan de hand van banaliteiten) van De Kopergietery.

De Regieprijs, die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt namens de Toneeljury van het Nederlands Theater Festival, ging naar Susanne Kennedy voor De pelikaan. De Mimeprijs voor de persoon of groep die de belangrijkste bijdrage aan de mime heeft geleverd werd gewonnen door Hideous (wo)men van Boogaerdt/VanderSchoot en, opnieuw, Susanne Kennedy bij Toneelgroep Oostpool.

De Prosceniumprijs voor de persoon, instantie of groep die naar inzicht van de VSCD-jury een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan het Nederlands theater ging naar toneeldocent René Lobo, die een staande ovartie kreeg van een zaal vol oud-leerlingen De Act-Award, voor een persoon of instelling die bijdraagt aan de verbetering van het werkveld van acteurs, werd uitgereikt aan Maria Goos door Act, de belangenvereniging voor acteurs.

De Nederlandse Toneeljury bestaat uit Boris van der Ham (voorzitter), Lucia van Heteren, Walther van den Heuvel, Lieke Jordens, Wybrich Kaastra, Simone Mager, Jeannette Smit en Karin Veraart. Lees hier het volledige juryrapport voor de VSCD Toneelprijzen 2014. 

De jury van de VSCD Mimeprijs bestaat uit Hedwig Verhoeven (voorzitter), Roy Peters, Ine te Rietstap, Irene Schaltegger en Erica Smits. Lees hier het volledige juryrapport voor de VSCD Mimeprijs. 

De jury van de Gouden Krekels bestaat uit Arjen Berendse, Annette Embrechts, Anoek Jentjens, Colette van Wees, Ingrid Melman, Jorieke Abbing en Rob Roos. Lees hier het volledige juryrapport voor de Gouden Krekels.

Foto: Anna van Kooij