Op de slotavond van het ITs zijn gisteren diverse prijzen uitgereikt aan afstuderende theatermakers. De Ton Lutz Award voor meest veelbelovende regisseur ging naar Belle van Heerikhuizen van de Toneelacademie Maastricht (de regie-studenten van de Amsterdamse Theaterschool hadden vooraf besloten niet mee te dingen). De jury zag in Een Lolita dat Van Heerikhuizen ‘een regisseur die in control was, een regisseur die de acteurs tot nieuwe spelwegen inspireerde’. De Choreography Award (voorheen Krisztina de Châtel Award) werd uitgereikt aan Sophie Mayeux van ArtEZ voor haar voorstelling Die Verwandlung.

Zes acteurs wonnen de ITs Acting Awards: Victor IJdens (ATKA), Whitney Sawyer (ArtEZ), Maxime Vandommele (HKU), Tim Schmidt (ArtEZ), Claire Bender (TA Maastricht) en Joep Hendrikx (HKU). Daarnaast bekroonde de jury de afstudeerklas van de mimeopleiding met de Ensemble Award, voor hun voorstelling OUR HOUSE, die ze maakten in samenwerking met Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot.

Matilde Tommasini (Codarts) kreeg de ITs NORMA Dance Award en drie makers mogen dit najaar op tournee met Het Debuut van Via Rudolphi: Siona Houthuys (S P E E L G O E D), Yamill Jones (Vandaag een witte man) en Bosse Provoost (Moore Bacon!). De Parade Parel werd dit jaar niet uitgereikt.

foto: Neeltje Knaap