Het Scapino Ballet Rotterdam heeft de Israëlische choreograaf Itamar Serussi Sahar (1978) aangesteld als huischoreograaf. Hij wordt de derde huischoreograaf van het gezelschap, naast Fang-Yo Shen en Felix Landerer.

Itamar Serussi Sahar zal als huischoreograaf minimaal een stuk per jaar bij het Scapino Ballet maken. Op 1 oktober gaat bij het Rotterdamse gezelschap zijn nieuwe choreografie Wolf in première tijdens Icons. Wolf vloeide voort uit Test, Serussi Sahars debuut in Rotterdam, dat tevens te zien zal zijn op de Nederlandse Dansdagen in Maastricht in oktober.

Volgens artistiek leider Ed Wubbe was het een logische stap om Serussi Sahar een vaste aanstelling te bieden, aangezien hij hem al voor drie nieuwe choreografieën had gevraagd. Behalve Wolf gaan in januari en september 2015 twee nieuwe stukken van hem bij het Scapino in première. ‘Bovendien biedt zijn werk een mooie aanvulling op dat van Fang-Yo Shen en Felix Landerder,’ aldus Wubbe.

Itamar Serussi Sahar begon zijn carrière als danser, onder andere bij de Batcheva Dance Company in Tel Aviv, Israël, en de Iceland Dance Company in IJsland. In 2006 begon hij met het ontwerpen van choreografieën waarin hij beweging intuïtief onderzoekt. In 2008 maakte hij Cactus, dat werd geproduceerd door zijn latere werkgever danshuis Station Zuid. Hier maakte hij de voorstellingen Undo, Lust en tot slot Mono in 2012.

Foto: Scapino Ballet