Marleen Scholten heeft in Italië de nationale toneelschrijfprijs Il Premio Drammaturgico Nazionale Antonio Conti gewonnen. De Nederlandse actrice en lid van Wunderbaum woont en werkt momenteel in Milaan. 

Gedurende de lockdown maakte Scholten in Milaan ‘La codista’, een monoloog gebaseerd op het echte verhaal van Giovanni Cafaro, een man die zijn baan verliest en daarna tegen betaling voor anderen in de rij gaat staan. De bureaucratie is traag en de rijen zijn lang. De monoloog gaat over de angst om tijd te verliezen en het verlangen om soms iemand anders te zijn.

De voorstelling gaat begin 2021 in première op het FOG festival van Triennale Milano Teatro. Er wordt gewerkt aan een Nederlandse vertaling.

De toneeljury, met onder anderen gerenommeerd actrice en schrijfster Lucia Calamaro en theatercriticus Andrea Porcheddu, noemde de tekst ‘verrassend en delicaat, wonderlijk en met zelfspot, het perspectief van iemand die op een originele manier de wereld aanschouwt en waarvan we hopen die snel terug te zien in de Italiaanse theaters’.