Internationaal Theater Amsterdam maakt in samenwerking met Theater Na de Dam en de NOS opnieuw een programma rondom het thema oorlog. Het programma wordt op 4 mei om 23.05 uur op NPO 1 uitgezonden.

Het programma Vuur van de vrijheid staat onder de leiding van ITA-directeur Ivo van Hove, in samenwerking met Sven Figee (leider van Sven Hammond Soul).  Winfried Baijens presenteert

Deelnemende artiesten zijn Wende Snijders, Froukje, Milow, Huub van der Lubbe, Gabriel Rios, Shary-An en acteurs uit het ITA-ensemble, zoals Hans Kesting, Achraf Koutet, Marieke Heebink en Gijs Scholten van Aschat. Met muziek en teksten maken ze in het programma duidelijk wat we herdenken en waarom.

De artiesten spelen in een lege zaal en op een leeg toneel, met als decor fotoprojecties van beelden uit de Tweede Wereldoorlog. ‘Soms een groots moment, soms juist een veelbetekenend detail. Er zijn hoofdfiguren, maar ook omstanders. Wat gaat er door hun hoofd?’ Columnist Sheila Sitalsing en schrijver David van Reybrouck schreven tekstbijdragen speciaal voor deze dag.

Aan het einde van de uitzending wordt geschakeld met Wageningen, waar Malou Petter om precies middernacht getuige is van het ontsteken van het Bevrijdingsvuur. Daarmee wordt de overgang gemarkeerd van herdenken naar vieren, naar Bevrijdingsdag.