Ongespeelde toneelteksten kunnen vanaf nu worden ingestuurd voor Verse Tekst 2016. Verse Tekst, een initiatief van het Platform Theaterauteurs, is een selectie van drie nog niet geënsceneerde stukken van professionele toneelschrijvers uit Nederland en Vlaanderen die op 11 april worden gespresenteerd in Theater Bellevue in Amsterdam.

Inzenden is mogelijk tot en met 7 januari 2016. Een leesteam van dramaturgen, schrijvers en regisseurs selecteert uit alle inzendingen de drie meest opzienbarende teksten. Deze drie teksten en hun schrijvers worden op 11 april voorgesteld in Theater Bellevue. Daarnaast worden de stukken uitgegeven door De Nieuwe Toneelbibliotheek.

Het Platform Theaterauteurs organiseerde van 2005 tot 2009 jaarlijks en daarna onregelmatig de open call Verse Tekst. De editie 2016 wordt georganiseerd in samenwerking met Theater Bellevue, De Nieuwe Toneelbibliotheek, de Werkgroep Theater van de Vereniging van Letterkundigen, Het Toneelschrijfhuis en De Tekstsmederij.

Het Toneelschrijfhuis is een nieuw platform voor de autonome toneelschrijfkunst. Het is een initiatief van Magne van den Berg, Kees Roorda, Jibbe Willems, Lot Vekemans, Ditte Pelgrom, Paulien Geerlings, Martine Manten en Theater Bellevue en zal zich op 11 april voorstellen.

Ten slotte vindt die avond ook de Boyerlezing plaats. Toneelschrijfster Marian Boyer was de initiatiefnemer van het Platform Theaterauteurs en van Verse Tekst. Na haar overlijden in 2013 besloot het bestuur van de werkgroep Theater van de VvL een tweejaarlijkse naar haar genoemde lezing in het leven te roepen. De eerste Boyerlezing werd in 2014 gehouden door Judith Herzberg. Wie dit jaar de Boyerlezing zal geven wordt later bekend gemaakt.