Het Geluid Maastricht, choreograaf Stephen Shropshire, operaregisseur Jorinde Keesmaat, performer Lisa Verbelen en choreograaf Pia Meuthen doen mee aan de tweede editie van Fast Forward. Met het programma biedt het Fonds Podiumkunsten talentvolle midcareers de gelegenheid hun vleugels internationaal uit te slaan.

Deelnemers aan het programma ‘Fast Forward: talent in internationale context’ krijgen de gelegenheid om met toonaangevende buitenlandse producenten een samenwerking aan te gaan. Onderdeel is het maken van een voorstelling of concert onder de vlag van deze buitenlandse producent. Op deze manier werken de makers aan hun persoonlijke artistieke ontwikkeling en internationale positionering.

Het programma heeft een looptijd van twee jaar. Uit de muziekhoek nemen Sevdaliza en Ensemble Klang deel. De komende maanden zullen nog een aantal nieuwe makers aansluiten. Het is niet mogelijk om daarvoor een aanvraag in te dienen. Makers worden voorgedragen door een commissie. Naar verwachting zullen uiteindelijk twaalf à vijftien makers deelnemen aan deze Fast Forward. Daarvoor is ruim 1,7 miljoen euro beschikbaar.

Viktorien van Hulst is intendant van de tweede editie van dit programma. Samen met een groep verkenners uit de Nederlandse podiumkunsten koppelt ze talentvolle podiumkunstenaars aan een buitenlandse producent, gezelschap, podium of festival.

Met deze ondersteuning gaat Het Geluid (Maastricht), van makers Gable en Romy Roelofsen, een traject starten rondom muziektheater en community met onder meer La Monnaie / De Munt in Brussel (BE). Het Geluid zet daarmee een stap in het internationale operaveld.

Stephen Shropshire (Maastricht), choreograaf met wortels in de academische dans en een beroepspraktijk in de hedendaagse dans, wil gaan samenwerken met Sao Paolo Ballet Company (BRA), Hong Kong ballet Company en English National Ballet (ENG).

Operaregisseur Jorinde Keesmaat (Amsterdam) werkte tijdens de eerste editie van het Fast Forward-programma een periode in New York. Haar focus lag daar met name op produceren. Vanuit de kansen die dat verblijf bood, wordt nu een volgende stap gezet onder meer via een residentieprogramma bij National Sawdust.

Lisa Verbelen (Amsterdam) is een van de leden van BOG. en maakt onder de vlag van dit collectief solo muziektheaterproducties, waaronder de voorstellingen ONE. en ALL. Met steun van Fast Forward gaat ze haar muzikale stem verder ontwikkelen en onderzoek doen naar de (politieke) inhoud/betekenis en zangtechniek. Ze wil daarvoor onder meer naar het Midden-Oosten.

Pia Meuthen (‘s-Hertogenbosch) is choreograaf en artistiek leider van Panama Pictures. Het gezelschap maakt voorstellingen op het snijvlak van dans en circus. Met het Fast Forward-traject krijgt zij en haar team de mogelijkheid om inspiratie op te doen met betrekking tot het maken van grootschalige producties, waarbij decors alle acrobatische mogelijkheden bieden. De specifieke technische kennis die hiervoor vereist is, wil Panama Pictures onderzoeken in samenwerking met gespecialiseerde huizen en gezelschappen in Montreal.

Foto: Gable en Romy Roelofsen van Het Geluid Maastricht, Tetsuro Miyazaki