De Raad voor Cultuur, het adviesorgaan voor de regering en het parlement op cultuurgebied, is per 1 januari 2014 verkleind van negen naar zeven leden. Mirjam de Meijer, Rocky Tuhuteru en Gerard Rooijakkers hebben de raad verlaten. Zij worden gedrieën vervangen door een nieuw raadslid.

De Raad voor Cultuur ontvangt in 2014 een kleiner budget van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en dient te bezuinigen op het secretariaat en de ondersteunende functies. Voorzitter Joop Daalmeijer wil naar eigen zeggen ‘het goede voorbeeld geven’ door behalve aan de onderkant ook in de bovenlaag te snoeien. De portefeuilles zullen niet anders worden verdeeld. De raad zal voortaan in plaats van eens in de zes weken eens in de vier weken gaan vergaderen.

De raad is momenteel op zoek naar een erfgoeddeskundige, wonende buiten de Randstad en met een bi-culturele achtergrond. Momenteel bestaat de raad uit zes leden: voorzitter Joop Daalmeijer, Mathieu Weggeman, Caroline Nevejan, Melle Daamen, Annick Schramme en Jessica Mahn.

Raadsleden worden voor vier jaar benoemd door minister Bussemaker van OCW. Het selectieproces wordt uitgevoerd door een onafhankelijke benoemingscommissie die de minister adviseert over de vervulling van de vacature.

Foto Joop Daalmeijer