Ilay den Boer (1986) begint op 1 september 2014 als artistiek leider van De Acteerschool Rotterdam. Hij gaat leiding geven aan de opleiding Theater & Maatschappij, een gezamenlijke hbo-opleiding van De Acteerschool Rotterdam en de opleiding Cultureel Maatschappelijke Vorming van de Hogeschool Rotterdam. Den Boer volgt Bart Kiene op, die in 2008 betrokken was bij de oprichting van de opleiding.

Het is een nieuwe stap in de carrière van Den Boer, die in 2013 na vijf jaar zijn eigen theatergezelschap TG Ilay ophief om andere wegen in te kunnen slaan. In die periode onderzocht hij in de zesdelige theaterreeks Het beloofde feest zijn Israëlisch-Nederlandse afkomst, waarmee hij geregeld in de prijzen viel.

Het eerste deel Eet smakelijk werd in 2009 geselecteerd voor het Vlaams Theaterfestival en het derde deel Dit is mijn vader voor het Nederlands Theaterfestival in 2010. Voor deze laatste voorstelling ontving hij tevens de BNG Nieuwe Theatermakers Prijs en de Blind Date Publieksprijs 2011. Ook kreeg hij in datzelfde jaar de Charlotte Köhler Prijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds. In 2012 won hij voor deel vier Zoek het lekker zelf uit! een Zilveren Krekel.

Den Boer gaf afgelopen jaren les op verschillende toneelscholen, waaronder de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie en de Akademie für Darstellende Kunst in Baden-Württemberg, Duitsland.

Foto: Erik de Groot