Dansgezelschappen ICKamsterdam en Henny Jurriëns Stichting nemen mogelijk hun intrek in Felix Meritis in Amsterdam. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft 12 februari ingestemd met het voorstel van de fracties van GroenLinks, PvdA en VVD om van Felix Meritis, waarvan de stichting begin februari failliet werd verklaard, een kunst- en debatcentrum te maken. Op 5 maart wordt de definitieve bestemming van het pand bekendgemaakt.  

ICKamsterdam, het Amsterdamse stadsgezelschap dans, presenteerde eerder deze week een plan aan wethouder Gehrels om in het pand aan de Amsterdamse Keizersgracht studio’s, een presentatiezaal en kantoren te huisvesten. Behalve ICKamsterdam zelf zouden ook de Henny Jurriëns Stichting, de Felix Meritis Foundation en andere culturele, creatieve en maatschappelijke instellingen een plek in het pand moeten krijgen. Het plan voorziet in een presentatie- en montagezaal voor freelance choreografen en dansgezelschappen, die nu veelal door de stad zwerven of moeten uitwijken naar het buitenland. De Felix Meritis Foundation kan zijn rol als debatcentrum blijven voortzetten.

Met de herbestemming van Felix Meritis hoopt ICKamsterdam een impuls aan de internationale uitstraling van Amsterdam als kunstenstad te geven. ICKamsterdam en de Henny Jurriëns Stichting zouden hun intrek nemen in het Danshuis in Amsterdam-Noord, een groots centrum voor de dans waarover al twintig jaar wordt gesproken. In december 2013 werd echter duidelijk dat ondanks vergevorderde onderhandelingen de realisatie van het Danshuis niet haalbaar bleek toen Dansmakers zich terugtrok. Het plan voor Felix Meritis zou slechts een fractie bedragen van de investeringskosten die voor het Danshuis waren benodigd.

Foto: Felix Meritis