Huub Stapel en Cyriel Guds spelen de hoofdrollen in de theaterbewerking van Intouchables. Regisseur Peter de Baan en schrijver Dick van den Heuvel bewerken de Franse bioscoopkraker uit 2011 voor toneel: een internationale primeur.

Intouchables gaat over de bijzondere vriendschap die ontstaat als Driss, een ex-gedetineerde uit een arme buitenwijk (Cyriel Guds) wordt aangenomen als persoonlijk verzorger van Philippe, een verlamde miljonair in een rolstoel (Huub Stapel). De film is met meer dan vijftig miljoen bezoekers wereldwijd de best bekeken Franse film ooit.

Stapel, die eerder met De Baan en Van den Heuvel werkte en voor de rol van Philippe werd gevraagd, was op de audities onder de indruk van de verschijning en het lef van Guds. Stapel: ‘Het komt niet vaak voor dat je op een auditie bang bent voor een acteur. Toen hij spontaan een glas water in mijn gezicht leeggooide werd me duidelijk dat hij goed bij de rol past.’

Guds volgt momenteel het derde jaar van de Toneelacademie Maastricht. Hij was dit seizoen te zien in Phaedra van De Utrechtse Spelen en speelt in juni in Een lichaam door Derk Stenvers op Festival Indemaak in Maastricht en het ITs Festival Amsterdam. Stapel was te zien in vele theater-, film- en televisierollen en toert momenteel door het land met de voorstelling MV2.

Aan de toneelbewerking van Intouchables wordt momenteel geschreven. De personages worden teruggebracht tot vijf rollen, waarvan de overige drie acteurs nog worden gecast. De Franse producenten Olivier Nakache en Éric Toledano hopen dat de voorstelling een dusdanig succes wordt dat er ook interesse komt uit andere landen.

De voorstelling gaat op 23 februari 2016 in première in Stadsschouwburg Utrecht en is tot en met 23 juni door heel Nederland te zien.

Foto: Janita Sassen