Creatieve hotspot Het Huis Utrecht start dit seizoen een werkplaats voor onderzoek en reflectie binnen de theater- en danswereld. Zowel jonge als ervaren makers krijgen er een residentieplek om zich te ontwikkelen zonder productiedrang.

Het Huis Utrecht hoopt als onderzoeksplek een gat op te vullen in de huidige infrastructuur. De meeste mogelijkheden voor podiumkunstenaars richten zich op het maken van een voorstelling, waardoor er volgens Het Huis niet genoeg ruimte is voor experiment. Het Huis wil een plek bieden ‘waar ruimte is voor ontwikkeling, ontmoeting, reflectie en experiment en waar het eindresultaat niet voorop staat’.

Op dit moment heeft Het Huis de eerste makers al in residentie. Nina Boas onderzoekt bijvoorbeeld de beweging van objecten en Sieger Baljon het kruispunt tussen performance en ritualiteit.

Elk half jaar maakt Het Huis een selectie uit onderzoeksplannen van geïnteresseerde kunstenaars. Het zal daarbij zoeken naar een balans tussen jonge makers die aan het begin van hun ontwikkeling staan en ervaren makers die het over een andere boeg willen gooien. De geselecteerde makers krijgen enkele weken, of meer, de tijd om te experimenteren waarbij Het Huis ze steunt op artistiek, zakelijk, productioneel, technisch, logistiek en communicatief vlak.